2019. március 14., csütörtök


Vegyünk egy nagy levegőt éhgyomorra, velősen!

Mindig tudunk vitatkozni valamin.  Ma egy ilyen örökzöld vitatémát szeretnék kilőni az emberek tudatából. Nem, nem, nem azért mert én így gondolom. Inkább mert tudományos állásfoglalásokkal, és irányelvekkel alá tudom támasztani.


Kell-e nekünk (=diabéteszeseknek) éhgyomorra a vérvétel?

A nagy harci helyzet az, hogy az utóbbi évek állásfoglalása szerint lassan az egészségeseknek sem, de amég odáig eljutunk:

Amennyiben csak és kizárólag HbA1c csekkolásra megyünk, akkor nem. Miért nem? Mert ezt a paramétert nem fogja megváltoztatni az étkezés után ideális esetben 2-2,5 mmol/l-rel magasabb vércukorszintünk. (Ennél nagyobb kiugrás sem.)

Másrészt egy 2016-os állásfoglalás a European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine-től (Európai Labortársaságok Szövetsége), már magában foglalta, hogy több irányelvben rögzített esetben fognak változtatni a jövőben, mivel azok elavulttá váltak. Így többek között diabétesz és triglicerid szempontjából a régi 12 órás éhezés helyett, tudományosan igazolták, hogy a random mintavétel vagy a három órás éhezés is éppúgy megfelel.

Az éhgyomorra végzett vérvétel egyes típusú inzulinos és tablettás kettes típusú betegeknél növeli a hypoglicaemia kockázatát, rontja a közérzetet, és veszélyessé teszi a hajnali kórházi fuvart.

Az utolsó érv pedig, a postprandiális hyperlipidaemia. Hogy mi?! Megvárom, hogy elolvasd még egyszer. :D Aztán segítek: étkezés után megemelkedő lipid szint a vérben, ami nagy mértékben nehezíti a laboratóriumi vizsgálatok elvégzését. A helyzet viszont az, hogy diabéteszben az esetek többségében fennáll egy dyslipidaemia nevű állapot. Ennek lényege, hogy az LDL, vagy HDL koleszterinből, total koleszterinből, vagy trigliceridből több van a vérünkben, mint az egészségeseknek, ezért általában mindenképp nehezített a pálya szegény laborosoknak.

Szeretném tisztázni, hogy már diagnosztizált diabéteszesekről beszélek, HbA1c vizsgálatról beszélek, illetve, hogy amennyiben az ellátó intézményben külön kérnek, akkor mindenképp menj éhgyomorra. Viszont ha nem, akkor bátran elmondhatom, hogy az éhezés ideje lejárt.


Források:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése