FPE számolás
A beállítási lépések épp olyan sorrendben alkalmazandóak,
mint ahogy azt a blogban írtam. Ha nem jó a bázisod, NE! kezdj el bólust
állítani, és ha nem jó a ch-inzulin arányos, és fogalmad sincs a napszaki
inzulinérzékenységedről, akkor SE! kezdj FPE-zni. Amúgy se feltétlenül.
A diagnózis után a helyzet átlátása biztosan hónapokba, de
simán évekbe is telhet. A teljes, komplex, kezeléshez szükséges tudást nem
hónapok alatt kell megszereznetek. Annyi információról beszélünk, amennyinek a
fejben tartása is kihívás, épp emiatt érdemes is néha ismételni tapasztalt
diabosként is.
A következőkben leírt trükk az FPE vagyis zsír-fehérje
arány/egység és ez ezzel való számolás. Merthogy ma már nem kérdés, hogy bizony
a zsír és fehérje elfogyasztása is tudja emelni a
vércukorszintünket a glükoneogenezisnek nevezett, amúgy életmentő
mechanizmusnak köszönhetően. Ezutóbbinak a lényege, hogy a szervezet nem csak
szénhidrátok elégetésével tud energiát nyerni, hanem szövevényes biokémiai
folyamatokon keresztül meg tudja ezt tenni más kémiai vegyületekből is.
Kell-e mindünknek számolnia FPE-vel? Nem. Az FPE számolás
egy kontrolljavítási metódus, nem pedig egy alap módszer. Én a diagnózist
követő legalább egy évben biztos, hogy elfelejteném a létezését is, amennyiben
egyéni indokok nem állnak mellette. Később sok mindent ki lehet próbálni, a
prebóluson át, szögletes és kéthullámú bólusokon keresztül ezt is, de messze
nem biztos, hogy minden étkezéshez szükséges lesz használni, vagy, hogy a
szakirodalom által leírt forma mindenkinek beválik. Egyénre szabandó, mint diabban
minden.
A továbbiakban a diabetes educators’ calgary szabad fordítását
fogjátok látni. Ez tartalmazza mind a 4 szóba jöhető
módszert, mindnek van szakirodalmi alátámasztása.
(Eredeti és a tanulmányok, amik alapján készült, itt: https://www.diabeteseducatorscalgary.ca/medications/insulin/insulin-for-protein-and-fat.html#calorie )
A fehérje:
·
diabosokban megkésett (100 perc körüli)
vércukorszint emelkedést okoz
·
hatása attól is függ, hogy szénhidráttal vagy
nélküle fogyasztjuk -30 g fehérje szénhidráttal fogyasztva már emel, de
önmagában fogyasztva 75 g körülre rakják azt a határt, amikor emelhet!! (És ez
az infó rendszerint kimarad mikor FPE-ről beszélünk.)
A zsírfogyasztás:
- · egészségesekben is megnyújtja a gyomorürülést, inzulinválaszt indukál, megváltoztatja egyéb hormonok felszabadulását (glucagon,GLP-1, ghrelin), beszáll a fent említett glükoneogenezisbe
- · diabéteszben 2-3 órára nyújtja ki a vércukor emelkedés kezdetét, emiatt a vércukor emelkedés csúcsa is értelemszerűen tolódik, fogyasztás után 3 órával étkezés utáni hyperglicaeiát okozhat, ami akár 8 órára is kitolódhat
- · 50 g zsír fogyasztása egyes esetekben megduplázhatja az inzulinszükségletet
Nagyon fontos, hogy kis számú és kis mintával készült
tanulmány van, ezért itt is írják, hogy a lent leírt módszerek személyre szabása
szükséges lehet.
Itt is leírják, hogy baromira minden más legyen előbb
beállítva, mielőtt megpróbálkoztok egy FPE-vel.
Első módszer:
40 g zsír és 25 g fehérje szénhidráttal együtt fogyasztása
esetén a szénhidrát-inzulin arány szerint számított inzulinadagot növeljük meg
30-35%-kal. Pennel felezzük el ezt az adagot, és adjuk be a felét az étkezés
előtt, a másik felét 1-1,5 órával az étkezés után. Pumpával a felét étkezés
előtt adjuk be, majd 2-2,5 órára elnyújtott bólusként a másik felet.
Az előtte-utána beadott arányok igény szerint változhatnak
60:40, 50:50,40:60 és 30:70….között, az elnyújtás pedig akár 6 óráig is.
Második módszer:
Ezt csak pumpások tudják leírás szerint használni.
Normális ch-inzulin arány szerint bólus beadása étkezés
előtt. majd adjunk fehérjére és zsírra külön bólust étkezés után.
Ehhez szükséges tudnunk, hogy 1 g fehérje 4 kalória, 1 g
zsír pedig 9 kalória. Mert most kalóriákba számoljuk át ezeket.
Össze kell számolni a fehérjéből és zsírból származó kalóriákat,
majd ezeket osztani 10-zel. Az akkor kapott érték egy szénhidrátérték grammban.
Egyéni ch-inzulin arány szerint ehhez kell kiszámolni a beadandó extra bólust.
Ha 10 g körüli ch érték jön ki, akkor 3 órára kellelnyújtani
pumpával a kapott inzulin mennyiséget.
Ha 20 g körüli ch érték jön ki, akkor 4 órára, 30 g körülinél 5 órára, 30 g
felett 8 órára kell nyújtani a bólust.
Az életben ez: megeszek 40 g szénhidrátot, ehhez étkezés előtt
beadom az én 10g/1Enek megfelelő 4 egységemet. Ebben volt egy giga görög
joghurt. volt benne 11 g fehérje és 22,5 g zsír. Ennek a kalóriaértéke:
4x11+22,5x9=246,5 kcal. Ezt osztom 10-zel: 246,5:10=24,65 g chnak felel meg,
amire 10g/1E-es bólus esetén 2,5 egységet adnék be pluszba elnyújtva 4,5 órára
nagyjából.
És akkor vagy bejön, vagy nem, mert ez csak a tankönyvi
példa. Egyéni változást igényelhet.
Még két módszerrel tudlak meglepni titeket a napokban, amint
lesz időm újra pötyögni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése