2018. február 21., szerda


Ketoacidózis



Nekem az jutna eszembe, hogy olyan, mint egy varázsige a Harry Potterből.  Ráguglizok, hogy megnézzem a halandó ember vajon mit talál.

A teljesség igénye nélkül: „Kómához vezethet a cukorbaj.” , „rettegett szövődmény”, „krízisállapot”. Bezárom a keresést.  Nem kell betojni.

Mi a ketoacidózis?

Először is mi az a keton?

Olyan anyag, amit a szervezet természetes körülmények közt is előállíthat. Főleg hosszantartó éhezés során alakulnak ki keton anyagok, és például az idegszövetek a glükóz alternatívájaként fel tudják használni. Ha kézzel foghatóvá akarom tenni, akkor például az aceton ilyen. Ezt tutira ismeritek.

Mi az az acidózis?

A vér pH-ja normálisan közel semleges, kicsit lúgos. A pH csökkenését, laikusoknak megfogalmazhatnánk úgy, hogy elsavasodik a vér. Egy ideig a szervezet próbálja kompenzálni ezt a folyamatot, de semmi sem végtelen, és ekkor a savas pH felé dől a mérleg.

Hogy alakulhat ki ketoacidózis?

Ketontestek folyamatosan képződnek kis mértékben a szervezetben. Forrásuk a zsír anyagcsere. A lebontásukhoz rendezett szénhidrát anyagcsere, és megfelelő inzulinmennyiség kell a szervezetben. Nagyon egyszerűen arról van szó, hogy ha nincs elég glükóz (éhezés), vagy van, de nem tud bejutni a sejtekbe (inzulinhiány), akkor a testünk más úton próbál számára hasznos tápanyaghoz jutni.

Ha ezek a folyamatok nagymértékűek, tehát sok ketontestet termel a test, akkor ezek a savas mivoltukkal megbontják a sav-bázis egyensúlyt.  Ezeknek a savas természetű anyagoknak a túlsúlyba kerülése terheli a keringést, illetve extra légzési munkát tesz  szükségessé, mert bonyolult mechanizmusokon keresztül a szervezet a légzéssel tud/próbál kompenzálni.

Tünetei:
  • szapora szívverés, 
  • alacsony vérnyomás,
  • mély ki-és belégzések, 
  • zavart tudatállapot, 
  • hasi fájdalom, 
  • acetonos lehelet, 
  • hányás, 
  • kiszáradás, 
  • kísérheti durva hypoglicaemia


TÉVHIT, hogy csak 1-es típusban fordul elő.

TÉVHIT, hogy ez csak magas cukornál történhet meg. Az éhezés önmagában is elegendő hozzá.

Ismét TÉVHIT, hogy az inzulin „lebontja” a cukrot, mert fenéket. Segít bejutnia, más anyagokkal együtt a sejtekbe. Ezért mondjuk, hogyha magas a cukor, akkor „éheznek” a sejtek.

Na de, vissza a ketoacidózishoz!

Ez a bűvös szó az oka annak, hogy veszélyesek ránk a hányós vírusok, és a hatalmas belefeledkezős túrák, és síelések, amikor elfelejthetünk enni, illetve a még diagnosztizálatlan 1-es típusú cukorbetegség a gyerkőcökre. És éppen ezért fontos, leszokni arról, hogy magas cukorra egyáltalán nem eszünk, és nem is adunk extra inzulint, vagy nem eszünk, és adunk inzulint, hiszen ez nagyban növeli a ketózis és egy brutál hypo esélyét.

Ha hányásig fajul a helyzet, teendőnk a cukros víz itatása. Amennyiben ez benn marad, akkor inzulint kell adni hozzá, mivel ketoacidózis CSAK e kettő kombinációjával oldható meg. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, mérjük fel képességeinket helyesen, annak tudatában, hogy a helyzet akár életveszélyessé is fajulhat, és juttassuk kórházba a delikvenst azonnal. Főleg, mert a ketoacidózissal esetlegesen járó durva hypoglicaemia önmagában is kómás állapothoz vezethet.

Mivel a ketontestek kimutathatók a vizeletben, érdemes lehet ketontesztcsíkot tartani otthon. Habár a játékszabályok betartásával megelőzhető a kisiklás, és ha valóban baj van, azt jelezni fogják a tünetek.

Nem érdemes viszont korunk hóbortjait követve, és nagy dolgokban reménykedve ketogén diétát tartani, mivel főleg egyes típusban ez kifejezetten veszélyes lehet.

Mivel jártam a diabéteszes fiatal felnőttség sötét oldalán, így tökre hitelesen tudom mondani, hogy fontos lenne, hogy felismerjétek a tüneteket. Például az én első, és sajnos nem utolsó ketoacidózisom, úgy végződött, hogy mentősöknek lövése sem volt, az ügyeletes orvos pedig azt mondta elrontottam a pocim, és hazaküldött.

Nem gondolom feltétlen mód, hogy ez az ő hibájuk volt, és nem is tisztem ezt megítélni. Viszont sokszor hallani arról, hogy a frissen diagnosztizált gyerek esetén is csak az ideálisnál jóval később jönnek rá a tünetek okára. Egy szó, mint száz, legyünk résen!

Végezetül egy kis olvasnivaló:
Egy kis olvasnivaló:
http://szurikataalapitvany.hu/ketozis-a-nehezen-felismerheto/

Forrás:

Dr. Winkler Gábor, Dr. Baranyi Éva: A cukorbetegség egészségkárosító hatásai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése