Plusz egy dolog, amit ellenőrizhetsz, ha valami okból nem akar beállni a cukrod
Mindenféle diabéteszesek léteznek a világon, többek közt instabil anyagcseréjűek is. Bár a leírt publikáció akár mindannyiunk életére hatással lehet, de az övékre aztán teljesen biztosan.
Mit értek én instabil anyagcsere helyzeten?
Sajna imádok csoportosítani, ami nem mindig jó, de néha
kifejezetten hasznos. Ennek megfelelően a fejemben a diabosok két csoportját
tudom megkülönböztetni: a stabil anyagcseréjű és az egyáltalán nem stabil
anyagcseréjű embereket.
Nem stabil anyagcserén érthetjük az extrém inzulin
érzékenységet, és a változó inzulinigényt. (Itt most nem a frontoknak,
stressznek, sportnak megfelelő változásra gondolok, hanem arra, amikor minden
külső tényező nélkül egyik napról a másikra másfélszeresére nő az inzulin igényed,
avagy felére csökken.)
2017 végén látott napvilágot egy tanulmány egy amerikai és
egy német kutató tollából, mely összességében arról szól, hogy az amerikai
patikákban kapható inzulin ampullák és tollak, valós inzulin koncentrációja messze az elvárható alatt van.
Szeretném leszögezni, hogy ez nem egy összeesküvés elmélet.
Ha az lenne, én vetném ki magam leghamarabb az ablakon. Pusztán arról van szó, hogy
a legnagyobb forgalmazók ampullái közül 18 darab 1 ml űrtartalmút tesztelve, az
Amerikában elvárt 95%-os funkcionáló inzulin tartalom helyett, az ampullák 13,9
%-tól 94,2 %-ig teljesítettek.
Mivel az inzulint gyártó cégeket nagyon szigorú szabályok
kötik, joggal feltételezhetjük, hogy nem a gyártás során található a probléma
forrása, hanem a szállítás során, ami a sokkal kevéssé ellenőrzött folyamat.
Még várunk itt Európa közepén egy hasonló tanulmányra (az
írok a tanulmány kiterjesztésén vannak), addig annyit azért megtehetünk, hogy
amikor már mindent megtettünk a megfelelő értéktartományba kerülés érdekében,
akkor még kipróbálunk egy másik patron, vagy inkább egy másik dobozból származó
inzulint.
És most jön az összeesküvés elmélet: egy nagyon picit, akár abba is belegondolhatunk,
hogyha itthon mégis így állna a helyzet (ami felől kétségem sincs, mert már
több doboz teljesen hatástalan inzulint is kaptam patikából) akkor az mennyiben
magyarázná a szenzorok felkapottságát manapság. Hát, ezt a kérdést én nyitottan
hagyom, és alább linkelem a cikk absztraktját. Jó olvasást!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29268624/#fft
Szia Dia! ' jò' ezt leìrva làtni. Nèha ùgy èrzem, placibò az amit adok mert semekkora inzulin nem elèg nèha meg ugyanaz a.mennyisègtől hypòzok. Sokszor gondoltam màr arra hogy nem inzulin van nèmely tollba �� akkor nem vagyok teljesen kattant :) Hàla ezekèrt a bloggokèrt :)
VálaszTörlésAbszolút előfordulhat, de egy csomó minden más van a listán ezelőtt, amit azért figyelembe kell venni. Örülök, hogy tetszik. :)))
VálaszTörlésHogy tudom ellenőrizni a patron tartalmát?
VálaszTörlésŐszintén szólva, sehogyan. Csak a hatása alapján, de ez bővem több napba kerül.
VálaszTörlésKedves Dia,
VálaszTörlésegy ilyen felvetést egy diabetológus komolyan szokott venni? Jelenleg mintha egyáltalán nem adnék bázist, és nem mindegy, hogy a mostani értékeimre alapozza-e a további kezelést...
Sajnos másik dobozom nincs az inzulinból, hogy valamelyest alátámasszam a dolgot.
Köszi!
Szia! Diabetológus függő szerintem a dolog. Én folyamatosan kapcsolatban voltam az enyémmel, így az ő ötlete volt az összes doboz cseréje, mert mindent megpróbáltunk már. Egy diabos ismerős kisegíthet egy kölcsön ampullával, és akkor a nem jó fej diabetológus is kénytelen elhinni a dolgot.
VálaszTörlésAzt hozzátenném viszont, hogy jelenleg az összes fórum attól zeng, hogy ez az időjárásváltozás hogy kicsinál mindenkit. Ez is egy lehetőség.
Remélem tudtam segíteni. :)