2022. február 8., kedd

 Beszéljünk a lipoatrófiáról

Most azt kérdezed: A miről?


Hosszútávon inzulint használó páciensek zsírszövet „megfogyásáról” van szó, aminek az oktana még nem teljesen tisztázott, de jó néhány esetben szépen elejét tudták venni.

Mivel egy egyes típusú diabéteszesnek élet-halál kérdés, hogy beadja az inzulint, így az inzulin elhagyás nem választható kezelési opció. Amiért szeretném ezt megmutatni nektek, az nem az, hogy eldobjátok a pent és pumpát, hanem, hogy tudjatok a létezéséről, és ha ilyet láttok kialakulni magatokon vagy a gyerkőcökön, akkor forduljatok orvoshoz. Mint szinte mindenben, itt is számít az idő.

Így néz ki:


Az ’50 es évek óta jelentősen csökkent az ilyen elváltozások gyakorisága, ahogy egyre „tisztább” készítményeket használunk. Akkoriban a betegek 10-55%-a küzdött ilyesmivel, ma ez egy 2-3 % körüli szám. Az inzulinpumpák megjelenésével kis emelkedést tapasztaltak.

A lipoatrófia kialakulásában számít, hogy változtassuk a beadási helyeket, cseréljük a pentűt, (ami legyen megfelelő hosszúságú) és a kanült, valamint, hogy kanülbeszúrás előtt megfelelően fertőtlenítsünk, és ne használjunk hűtőhideg inzulint. (A teflon vagy fém kanül alkalmazása a kutatások szerint kevéssé releváns.) A diabétesztartammal nő a kialakulás veszélye, ugyanakkor egészen fiatal korban gyakran jelen van. Ha a felsoroltak adottak, még mindig kialakulhat ilyen elváltozás, de már sokat segít a diagnosztikában.

A hátterében sejtett okok:

  • a szúrások okozta tályogosodás
  • ismétlődő bőr és bőr alatti kötőszöveti trauma
  • változó nyomás a bőr alatti kötőszövetben
  • allergiás háttérokok
  • autoimmun háttérokok
  • saját magunk által okozott (lásd fenti lista) elváltozások

Ha ilyet tapasztalsz, az adott beadási helyet pihentetni kell. Szóba jön a használt készítmény cseréje, a kanültípus cseréje, a beadási mód cseréje, a használt fertőtlenítőszer cseréje, szűrés más autoimmun betegségre, és mindenképpen azonnal beszélj a kezelőorvosoddal, aki súlyosságtól függően egyéb opciókat is ajánlhat.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604570/
https://bjd-abcd.com/index.php/bjd/article/view/37/88
https://diabetesjournals.org/clinical/article/34/1/51/31381/Concurrence-of-Lipoatrophy-and-Lipohypertrophy-inhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pedi.13094https://www.dovepress.com/prevalence-risk-factors-and-clinical-characteristics-of-lipodystrophy--peer-reviewed-fulltext-article-DMSO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése