2024. január 21., vasárnap

 Acantosis nigricans




Nem tudod mi ez? Szia! Itt az ideje tanulni!


Ez egy rendellenes pigmentáció, ami főleg hajlatokban jelenik meg (leggyakrabban nyak és hónalj, de többi hajlatban, esetleg arcon, kézháton is megjelenhet). A bőr megvastagodhat ezeken a helyeken. A hormonháztartás felborulásában, gyakran elhízás esetén, izulinrezisztenciában, prediabéteszben, ritkábban izzadt területeken akár a ruha surlódása is kiválthatja, lehet gyógyszermellékhatás is. 


Számunkra nyilván a diabéteszhez kacsolódó része érdekes. 

Számomra meg az, hogy 9 évesen a diab diagnózisom után, az amúgy igen képzett és tényleg jó háziorvosunk azt mondta rá anyukámnak, hogy nem fürdök rendesen. 

Külön kiemelném, hogy kamasz korban biztosan van valamilyen mértékű inzulinrezisztencia egy egyes diabosban is, de ugye később sem lehetetlen egy IR-t (akár átmenetileg) vagy double diabéteszt benyelni.

Ha ilyet tapasztaltok magatokon, akkor egyrészt érdemes tudni, hogy lassan eltüntethető. Minden esetben érdemes bőrgyógyászhoz fordulni vele, hiszen láthatjátok mennyire sok ok húzódhat a hátterben. Minden esetben érdemes a kezelőorvosotok segítségét kérni, és kezelni a háttérben húzódó inzulinrezisztenciát, egyéb diab miatti borulást, javítani az állandó kezeléseteken, és nem elfelejteni, hogy nem csak kettes diabosokban fordulhat elő.

A termékek, amiket tudtok használni rajta: kémiai hámlasztók (főleg a szalicilsavas verzió ajánlott), illetve retinoidok. Mindkét verzió előtérbe került az arcápolásban mostanában, és könnyen hozzáférhető. Ugyanakkor egy jó bőrgyógyásznak makacs acantosis nigricans esetén lesz még néhány ötlete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése