2016. július 20., szerda

Neuropathiák
Kezdjük a szövődmény megismerést is!

Nyilván elfogult vagyok a saját részemmel ebben, ezért ezzel kezdem. Hatalmas a téma, nem is tudtam mindent belefoglalni. Talán nem is akartam. A cél, hogy valamiféle eszenciát kapjatok, hogy jegyezzetek meg két tünetet, figyeljetek a belső működésetekre, és vegyétek észre, ha egy szövődmény kopogtat. Mert a legtöbb kopogtat, mielőtt elromlana minden.
Próbálom fogyaszthatóvá tenni azért, de ez egy elég kemény dolog, én meg genetikailag képtelen vagyok a köntörfalazásra. Lássuk!

A diabéteszes neuropathiák a diabéteszben szenvedők, akár 50%-át érinthetik. Az idegrendszert megbetegítő állapotok széles skáláját foglalják magukban. Leggyakoribb formája a perifériás diabeteses neuropathia, mely a kórházi kezelésben részesülők nagyjából 30%-ában észlelhető (és rengeteg forrást találtok hozzá, mind internetes újságírók tollából/billentyűzetéből, amit nem ajánlanék, de akár ingyen elérhető orvosi adatbázisokban is, pl.: SOTEPEDIA), és az autonóm (vegetatív) neuropathia.

A diabeteses perifériás neuropathia (továbbá DPN) neurológia vizsgálatának szükségességét jelző tényezők: aszimmetrikus tünetek vagy jelek a végtagokon, kifejezett izomgyengeség, gyors progresszió, nyak vagy hátfájás, kis tárgyak megfogásának nehézsége, illetve a betegség előfordulása a családban.
Klinikai megítélése a láb hosszú idegrost működésének 128 Hz-es hangvillával történő vizsgálatán és a bokareflexek működésének vizsgálatán alapul.

A HbA1c emelkedése akár 60%-kal emelheti a perifériás neuropathia kialakulásának kockázatát. A perifériás neuropathiák kockázatát újabb klinikai vizsgálatok alapján a szoros vércukor kontroll javíthatja .


Az autonóm neuropathia a vérnyomás testhelyzet változtatásra bekövetkező  lassú kompenzációjával, gastrointestinális, (gyomor- és bélrendszert érintő), cardiovascularis, (szív- és érrendszert érintő),urogenitalis, (húgy -és nemiszerveket érintő) tünetekkel járhat. A tüneti képe igen változó, lehetséges megjelenési formái a nyugalmi tachycardia (szapora szívverés), hypotonia, tünetmentes szívizom-infarctus, ritmuszavarok, keringés-és légzésleállás, nyelőcsői motilitás (mozgékonysági) zavar, gastroparesis (gyomorbénulás), vékony-és vastagbél működészavarai, vizeletretenció,(az akaratlagos vizeletürítés képességének akut vagy krónikus hiánya), erectilis dysfunctio (potenciazavar), pupilla funkciós zavarok, thermoregulációs (hőmérséklet szabályozás) zavarok…stb.

 A szívet érintő változata a diabetes súlyos szövődménye, mely hirtelen halált eredményezhet. Ennek a típusnak számos megjelenési formája létezik. A nyugalmi pulzus emelkedése lehet az első fontos jelző tünet. A szimpatikus, és paraszimpatikus tónus eltolódásán keresztül (nagyon kulcsszavakban: idegrendszered nyugalmi és vészhelyzeti működésének szabályozatlansága), akár a szív teljes mértékben denervált működéséhez is vezethet ( vagyis nincs idegi szabályozás a szívedben.) (Most itt állj meg kérlek olvasó, és próbáld meg elképzelni, hogy ez mit is jelent.)
A cardiovasculáris neuropathia esetén igen nagy a halálozási arány, a klinikai tünetekkel nem rendelkező betegekben 10 éves követéses vizsgálatokban  kb. 10%, a klinikai tünetekkel rendelkezőkben 5 éves követéses vizsgálatokban akár 25-53% volt.

Amit a gyomor- és bélrendszeredben észlelhetsz: gyors gyomortelődés érzet, felhasi feszülés,hasmenés, székrekedés, hypoglicaemia megérzésének hiánya, súlyos hypoglicaemia,  és vércukorszint ingadozás. Gyomorbénulás esetén súlyos tünetek az étkezést követő hányinger, és hányás, mely esetleg több órával korábban elfogyasztott ételt tartalmaz. A vércukor kontroll nélkülözhetetlen, mivel a hyperglicaemia lassítja a gyomor ürülését.

További velejárója lehet az impotencia, illetve bármilyen erectilis dysfunkció, ami a legnagyobb mértékben rontja az életminőséget,és mely a  diabeteses férfiak 30-40%át érinti. Többekkel beszélgettem erről a problémáról, és a csevegő partnerek is abszolút érintettek ebben, így fontolgatok erről egy külön témázást.

A diabeteses polyneuropathia számos neuropathiás szindrómát foglal magában,( ez minden a bejegyzésben említett dolog keveredése gyakorlatilag), melyek közül a leggyakoribb a diabeteses perifériás neuropathia, ami jelentős morbiditással, és mortalitással jár. Tünetei: bizsergés, égő szúró nyilalló fájdalom. A tünetek éjjel jellemzőek. Ezzel egy időben jelen lehet autonóm neuropathia, érzéketlenség, carpalis alagút szindróma, lábdeformitás, fekélyesedés. Ez utóbbi legrosszabb esetben amputációhoz vezethet.

A focalis és multifocalis neuropathiák a DPN-nél jóval ritkábbak, és az egyéb microvascularis szövődményektől (=aprócska erek keringési zavarai) függetlenek. Gyors kezdet, és gyakori teljes  felépülés jellemzi ezeket. Általában 50 éves kor felett jelentkezik, a combizmok tónus zavarával,akár sorvadásával. A fájdalom egy éven belül elmúlik, de gyakran éveken át tartó diszkomfort érzés marad hátra. Ilyen típusú neuropathia esetén a carpalis alagút szindróma kialakulása is lehetséges, itt gyógyszeres kezelés, és sebészi dekompenzáció is szóba jön.


Több kategorizálás létezik:
Lefolyását tekintve ezek fordulhatnak elő:

Progresszív neuropathiák: a diabetes tartós fennállásával és egyéb microvascularis szövődményekkel állnak kapcsolatban. A szenzoros károsodás (érző idegek károsodása) áll az előtérben és gyakori az autonóm érintettség. Megjelenése fokozatos, javulás nem várható.

Reverzibilis neuropathiák:
határozatlan időre lépnek fel gyakran a diabetes megjelenésével egyidejűleg, és függetlenek a diabetes fennállásának időtartamától, és egyéb érrendszeri szövődményektől. Ezek spontán gyógyulnak.

Nyomás okozta bénulások
: nem függ össze a diabetessel, de a gyakorisága emelkedett diabeteses emberek esetében.

A gyógyszerezés neuropathiák esetén főleg tüneti kezelést jelent.( Igen, ez azt jelenti,hogy ideig óráig csillapítják a fájdalmad, lassítják gyógyszeresen a szíved, szabályozzák a vérnyomásod stb., de a gyógyszerek nem fogják megoldani a problémád. Ezért szolid leány létemre, (most az ismerőseim biztosan nevetnek…), szeretném az arcotokba ordítani, hogy: VIGYÁZZATOK MÁR MAGATOKRA, HA KEDVES AZ ÉLETETEK!!!!)  Ha tökéletesen odafigyelsz, és minta cukorbeteggé válsz, akkor a neuropathia lassítható, megállítható, sőt, ha nagyon mázlid van, visszafordítható. (Fontos infó hangzott el, ha elkalandoztál a kinti napfénybe, kérlek olvasd el még egyszer az előző mondatot.)

Nem tudom, mennyire hangzik ez durván, mert az elmúlt 10 hónap számomra, szakkönyvek olvasgatásával telt. Emlékszem, hogy az elsőt sírva olvastam el hazafelé a buszon, de aztán rájöttem, hogy kissé el kell távolítani a dolgokat magamtól, így el tudtam olvasni még temérdek ilyet. Nincs gyógymód, nincs hitegetés, de szeretném, hogy tudjátok, hogy ha már megtörtént a baj, de valóban sikerül a jó tartományba szorítani a cukorértékeket, az segít szinten tartani, vagy javítani a helyzetet, és ezzel 10-20-30-40 éveket nyerhettek ebből a kétes, zavaros, de végtelenül csodálatos életizéből.

P.s.: Tudom, tudom… Nem lett könnyen fogyasztható. Szívemen a kezem, én megpróbáltam.

Forrás:
Dr. Kempler Péter, Dr. Várkonyi Tamás: Neuropathiák a klinikai gyakorlatban 2012

Solomon Tesfaye, Andrew Boulton: Diabeteses neuropathia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése